Het volgende hoofdstuk

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Heb je zo’n verhaal uit jouw leven die je regelmatig vertelt? Misschien wel hoe je jouw partner hebt ontmoet of hoe je jouw opleiding afrondde. Iedereen maakt verhalen over gebeurtenissen. Ze geven betekenis. Ook kunnen die verhalen in de tijd wijzigen. Je vertelt het net anders. Mogelijk voeg je details toe of laat je ze juist weg. Ook beoordeel je het verhaal op basis van jouw levenservaringen, die met je jaren meestal rijker worden. Of het verhaal goed was bepaal je doorgaans achteraf, niet vooraf.

De kracht

Verhalen hebben een krachtige invloed op ons. We luisteren, kijken en lezen graag verhalen. Niet voor niets is storytelling (verhalen vertellen) de laatste jaren enorm in opkomst geweest. Vertel je een interessant verhaal en verbind je dit aan jouw boodschap, dan krijg je een ontvanger makkelijk met je mee.

Met deze kracht komt ook de valkuil. Is dit het volledige verhaal? Is dit het juiste verhaal om te geloven? We hebben bijvoorbeeld ooit ook het verhaal geloofd dat de aarde plat was.

The chosen narrative

De Amerikanen hebben zo’n mooie term dat het bijna zonde is om het in het Nederlands te vertalen: het gekozen verhaal. Die keuze is name essentieel. Wanneer er iets groots gebeurd kiezen de mensen met invloed voor een bepaald verhaal dat betekenis geeft aan wat er gebeurd. In deze crisis zien we dus ook een rode draad met bijbehorende termen.

We hebben te maken met een virus dat onze gezondheid bedreigt. Dit virus moeten we bestrijden door 1,5 meter afstand te houden en onze handen te wassen. Pas wanneer er een vaccin is, kunnen we terug naar normaal.

Samenvatting van het centrale verhaal door Eliane

Gaandeweg worden er krachttermen aan het verhaal toegevoegd: de 1,5 meter samenleving, het nieuwe normaal, de roadmap en het dashboard. Allen bedoeld om ons de nieuwe spelregels te doen snappen die bij dit verhaal horen.

Een nieuw hoofdstuk

Natuurlijk weten we dat we met dit verhaal en haar krachttermen worden beïnvloedt. Dat heeft positieve en negatieve aspecten. Het helpt ons de wrede werkelijkheid te snappen: we mogen ons niet meer vrij bewegen, we verliezen mensen, mensen verliezen hun baan, bedrijven gaan failliet.

We slaan op 1 juni een bladzijde om en belanden in een volgend hoofdstuk van het verhaal: de overgangsfase. In dit hoofdstuk zullen we nieuwe avonturen gaan beleven, uitdagingen mogen bevechten, helden ontmoeten en schurken ontmaskeren. Het heeft alles in zich om onze aandacht volledig vast te kunnen houden.

Keuzevrijheid

Een verhaal wordt opgeschreven of vertelt. Normaal gesproken kiezen we zelf welke verhalen we willen lezen, zien of horen. We kopen boeken, gaan naar een theater of bioscoop, lezen iets op het internet. We laten ons meevoeren op de boodschap van de maker of leggen het naast ons neer. We hebben de vrijheid om te kiezen of we iets met het verhaal hebben en wat het voor ons betekent. We mogen zelf bepalen wat we waarheid vinden.

Het verhaal van deze crisis heeft aantal co-auteurs. Politici, medici, wetenschappers en beleidsmakers schrijven een boek dat als verplichte kost op onze boekenlijst wordt geplaatst. Samen hebben zij de taak om ons met dit verhaal door de uitdagende en onbekende hoofdstukken te slepen die nog zullen volgen. Ondertussen bemoeien andere mensen zich met de juistheid van het verhaal. Dit maakt het voor de toehoorder, lezer of kijker best een verwarrend geheel!

Jouw waarheid

Het mooie is dat je kunt beseffen dat je een verhaal volgt dat slecht een beperkte weergave is van de werkelijkheid. En net als elk ander verhaal kun je zelf bepalen of dit voor jou waar is. Ook wetenschap geeft maar een beperkte visie op één deel van alles wat er gebeurd. Geef het genoeg tijd en de wetenschap zal met meerdere studies komen die eerdere conclusies ontkrachten. Er is nog nooit een wetenschappelijke studie geweest die het totaal van alle variabelen in het leven tegelijk kon onderzoeken.

Mogelijk kom je er achter dat je uiteindelijk zelf één van de hoofdpersonen werd waar het verhaal over ging. Aan de andere kant zou het verhaal voor jou totaal niet relevant kunnen blijken. We kunnen echter in dit boek nog niet het einde lezen. Het verhaal wordt gaandeweg geschreven. Zou jij zo’n boek kopen?

Kies jouw eigen verhaal

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.