Een crisis op specialistische ramkoers

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Ga maar eens naar de IC’s, dan zie je hoe erg het is!

Demissionair premier Rutten

Premier Rutte benoemde eerder dat we met eigen ogen moeten zien hoe erg de situatie op de intensive care is. Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die ontkennen dat het ernstig is. De eenzijdigheid van deze opmerking, echter, kenmerkt de ramkoers die we tot nu toe varen.

ram·koers (de; m) op ramkoers liggen aansturen op een confrontatie

Van Dale

Specialisten

Een specialist is iemand die ‘ergens’ veel verstand van heeft. En omdat er met een virus te maken hebben, zijn dit nu de specialisten die een bijdrage kunnen leveren. Dat zou voldoende zijn als het probleem ALLEEN een virus behelst. Inmiddels is dat probleem veel breder geworden: een meervoudige pandemie die niet enkelvoudig wordt opgelost. Meerdere gebieden vallen als dominostenen onder de druk van de Corona-crisis.

adult biology chemical chemist
Photo by Pixabay on Pexels.com

Welke pandemieën zijn er nog meer?

 • Een psychische gezondheidspandemie; mensen hebben last van eenzaamheid, depressie, stress, angsten, levensmoeheid etc. De GGZ trekt aan de bel, ze kunnen het niet bedienen. Je hoeft niet op te kijken van een wachtlijst van maanden voor een ‘urgent’ probleem. Stel je voor dat er zo’n wachtlijst bij de IC zou zijn?
 • Een economische pandemie; bedrijven gaan failliet, mensen verliezen hun baan, er wordt minder uitgegeven, schulden worden hoger.
 • Een levensstijl pandemie; mensen kunnen niet tot weinig sporten, zitten stil en eten meer en ongezond.
 • Een leefbaarheidspandemie: kinderen lopen niet een leerachterstand op, maar een leefachterstand op. Ze worden beroofd van de levenservaringen en interactie die ze nodig hebben om te groeien tot volwassenen die een vervullend leven kunnen leiden. Ouderen mogen in hun laatste levensfase niet genieten van vrijheid en van de mensen om hun heen die belangrijk zijn. Alles wat er tussen zit staat stijf van stress, frustratie en zorgen.
man in gray long sleeve shirt sitting on brown wooden chair
Photo by Andrew Neel on Pexels.com

Wat is dan belangrijk?

Als je naar de tandarts gaat zal die je vertellen dat een goede mondhygiëne erg belangrijk is, zelfs hartklachten kan voorkomen of beperken. Een fysiotherapeut zal stellen dat een goede lichaamshouding en beweging belangrijk zijn voor gezonde spieren en gewrichten. Een psycholoog zal je adviseren om te praten over jouw problemen. Een diëtist zegt je geen suiker, verzadigd vet en enkelvoudige koolhydraten te eten.

Dit waren maar vier voorbeelden van specialisten, terwijl het land er miljoenen rijk is. Elk even overtuigd van het belang als de ander. Wanneer je alle specialisten af zou lopen en al hun adviezen ter harte zou nemen, zou je tijd en energie te kort hebben om er aan te voldoen. Waarschijnlijk heb je niet eens meer tijd om te werken. En wie betaald dan de rekeningen? Als je alle adviezen al zou willen opvolgen, dan ligt de burn-out op de loer. En de mensen die dat al eens hebben meegemaakt weten; je kunt niet alles willen en doen. Daar heb je dan gelukkig ook weer specialisten voor.

Met eigen ogen

Als we dan toch met eigen ogen moeten gaan waarnemen hoe erg het is, zullen we dan ook kijken bij:

 • Het kind dat geen veilig thuis heeft en wordt mishandeld.
 • Een tiener die overweegt om zich van het leven te beroven.
 • De jonge ouder die tegelijk moet werken en thuisonderwijs moe(s)t geven.
 • De mensen die hun baan of bedrijf verliezen.
 • De persoon die met zijn of haar handen in het haar zit omdat de schulden te hoog worden.
 • De ouders die zich zorgen maken over hun kinderen of de kinderen die zich zorgen maken over hun ouders.
 • De eenzame (oudere) die zijn of haar familie of vrienden niet meer mag zien.
 • Of zelfs die persoon bij wie niets aan de hand lijkt te zijn, maar nu standaard teveel drinkt uit verveling.

Misschien moeten we dan niet alleen nu kijken, maar ook in de toekomst. Daar zullen de effecten nog zwaarder wegen. Tot nu toe is er nog geen specialist die de toekomst 100% zeker kan voorspellen.

Zelf navigeren

Om een ramkoers te ontwijken zal je uiteindelijk zelf moeten navigeren. Dit doe je door jouw blik te werpen op wat er om jou heen gebeurt. Bijna niemand kijkt bij jou achter de voordeur. In jouw eigen leven wordt duidelijk wat jouw prioriteit is. Die is mogelijk anders dan die van een specialist. Uiteindelijk ben je de specialist van jouw eigen leven.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.