De karaktertest

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Het is een rare wereld momenteel. Het wordt nu al de 1,5 meter maatschappij genoemd. Met de fysieke afstand die we momenteel genoodzaakt zijn om te nemen, wordt de kwaliteit van de relaties die we hebben zichtbaar. Juist die afstand maakt veel duidelijk. Balans is een belangrijke voorwaarden voor een gezond functionerend systeem. Of dat systeem nou een gezin, een bedrijf of de maatschappij in totaal is. Deze tijd laat goed zien waar het geven en nemen in en uit balans is.

De thuisbasis

Als coach weet ik dat er zich tussen vier muren veel kan afspelen. Vaak heel veel en anderen hebben er geen weet van. Het zijn de treurige niet vertelde verhalen van mensen die thuis strijd moeten leveren. Die strijd heeft vele vormen: geliefden die elkaar in de haren vliegen, opvoedproblematieken, eenzaamheid, opstapelende rekeningen, verslavingen en ga zo maar door. Het is alsof de relatie met de mensen waar je het dichts bij kunt zijn onder een vergrootglas komt te liggen. Als we stress voelen reageren we het meestal af op de mensen die het dichtst bij ons staan. Al zijn ze er vaak niet eens schuldig aan.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner. Maar door de coronamaatregelen lijkt dat aantal te groeien. “We weten dat lockdowns en quarantaines essentieel zijn om corona te bestrijden, maar daardoor kunnen vrouwen vast komen te zitten met gewelddadige partners”

secretaris-generaal Guterres

De werkgever

De werkgever zorgt voor het inkomen. Normaal gesproken ben je daar een groot deel van jouw tijd. Soms zie je collega’s meer dan je eigen familie. In deze tijd wordt het duidelijk of jouw werkgever ook aan jou denkt: veilig werken, ruimte om thuis te werken in verband met de kinderen, loon doorbetalen en steun geven als je het nodig hebt. En denk jij ook aan jouw werkgever? Kan deze op jou steunen in deze moeilijke tijd? Werkgevers en werknemers laten nu aan elkaar zien wat ze waard zijn. Er zijn bedrijven die heel goed zorgen voor hun mensen. Maar er zijn ook bedrijven die de regels en voorzieningen vooral in hun eigen voordeel gebruiken. Er zijn zelfs werkgevers die hun mensen dwingen om te komen werken terwijl ze ziek of herstellend zijn of die alles in het werk stellen om geen verlof te hoeven geven. Maar ook zijn er werknemers die zich ziek melden die niet ziek zijn.

De overheid

De relatie die we hebben met de overheid is precair. We zijn nu afhankelijk van de besluitvorming die tot stand komt, de faciliteiten in de zorg die onder druk staan, de economie die op zijn gat ligt en het schoolsysteem dat niet meer kan functioneren. Het is afwachten of de overheid ons vertrouwen waard is: hoe gaan ze om met onze privacy en individuele rechten, besturen ze gewetensvol? En hoe gewetensvol zijn de burgers dan? Ook hier zie je groepen mensen die zich erg verantwoordelijk houden aan de regels en andere groepen die er lak aan hebben.

Als je naar een live stream van de persconferenties via de NOS kijkt op Facebook, dan zie je een veelheid aan oordelen, kritiek, angst en paniek. Ik kies er bewust voor om mij te richten op de berichtgeving op de televisie.

Eliane

Het bedrijfsleven

Voor bedrijven is het momenteel een geval van uitersten: sommigen draaien enorm goed en de meesten vrezen een teloorgang. Nu wordt ook meteen duidelijk wat voor een relatie je als bedrijf met jouw klant hebt. Laten ze je meteen vallen? Of blijven ze loyaal en betalen ze je waar je recht op hebt?

Er zijn bedrijven die alles netjes blijven leveren, hun verplichtingen naar personeel en schuldeisers nakomen, maar binnenkort niet kunnen betalen omdat hun eigen klanten ze niet betalen voor iets wat ze al hebben geleverd. Dat is in hun eigen woorden: erg zuur!

Eliane

Het begint bij jezelf

Misschien wel de belangrijkste relatie die je kunt hebben, is de relatie met jezelf. Met alle relaties onder druk, is dit het begin en het eindpunt. Als je goed voor jezelf zorgt kan je de druk en de stress het beste aan. Maar wat er IN jezelf uit balans is, wordt nu ook duidelijk. Ben jij teveel afhankelijk van de relaties met alles om je heen? Kan je blijven staan in deze moeilijke tijden?

Het Corona-dominospel

We zijn een vreemd soort spel aan het spelen: het Corona-dominospel. Wanneer er blokjes vallen is het de taak aan de sterken om eerlijk en verantwoordelijk te blijven handelen. Anders gaan we allemaal om! Die dominostenen lijken misschien in een rechte lijn te staan, maar vormen buiten het zicht een rondje dat uiteindelijk bij jezelf terugkomt. Deze dappere mensen en organisaties vormen de basis van de nieuwe 1,5 meter maatschappij. Als een soort assessment legt deze crisis het karakter bloot. Misschien wordt karakter in de toekomst nog wel belangrijker dan kennis en vaardigheden. Want daar heb je niets aan als ze niet juist worden gebruikt. En laat dat karakter nou iets zijn waar we wel allemaal zelf invloed op hebben, binnen en buiten de 1,5 meter.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.