Welke rol speel jij in jouw film?

Gepubliceerd door eliane Google op

Ik hou er van om naar de bioscoop te gaan en me met een bak popcorn onder te dompelen in het leven van een ander. Er is een setup waarin je de persoon leert kennen, er ontstaat een strijd of uitdaging en aan het einde ben je getuige van iemand die iets overwint of er een bijzondere betekenis aan geeft. We hebben ook allemaal een eigen film, die ons leven heet. Voor de ene is het komedie, voor de ander een thriller en voor sommigen zelfs een horror. Afgelopen week zag ik in een NLP groep dezelfde film bij twee deelnemers, maar met aparte rollen.

Ik vroeg haar hoe het gaat en ze antwoord: ‘Best goed, maar wel druk. Ik neem me veel verplichtingen op de hals. En dan voel ik me ook egoïstisch, want ik ben gewoon niet die moeder die uit zichzelf er aan denkt vijf minuten eerder aan het schoolplein staat om de bus met kinderen die terugkomt van de schoolreis te verwelkomen.’ Ik vroeg haar of haar kinderen daar ook iets over hadden gezegd, dat ze bijvoorbeeld teleurgesteld zijn? Haar antwoord was kenmerkend: ‘Nee, maar als ik al die andere ouders daar zie staan dan vind ik wel dat het wel zo hoort.’ 
Ik vroeg een ander hoe het gaat en ze antwoord: ‘Ik heb veel aan mijn hoofd. Ik moet nog zoveel regelen en ik kan het niet allemaal tegelijk. Mijn kind heeft de laatste dag school binnenkort en de ander moet zijn boeken inleveren en allebei op een moment dat ik er niet bij kan zijn. Ik ben zo’n moeder die er juist altijd voor ze wil zijn. Ik vind ook dat ik dat zelf het beste kan. Alleen ik kan mezelf niet opsplitsen. Nu voel ik veel stress.’

Beide moeders voelen stress in de film die het ‘moederschap’ heet. De ene neemt de rol van de ‘vrije moeder’ en de ander neemt die van de ‘zorgdraagster’. Beide voelen zich schuldig en beide voelen stress over de invulling van de rol die ze spelen. In feite gaven ze elkaar een cadeautje, want aan beide kanten van deze medaille was er stress. De waarheid zal dus zoals altijd wel ergens in het midden liggen. 
Iedereen heeft zijn of haar eigen film en ook een eigen rol. Wat zou het doen voor de kwaliteit van een film als de hoofdrolspeler eigenlijk een andere rol had willen spelen? En dat is wat vaak gebeurd. We zien de rollen van anderen en denken dat we deze willen spelen. Het houdt ons tegen om onze eigen rol met glans te vervullen en zorgt ervoor dat we misschien een kleine bijrol spelen in ons eigen leven. We bekritiseren onszelf, zien het gras aan de andere zijde steeds maar groener worden en missen daardoor het licht om te ‘shinen’. 
De vrijheid ontstaat wanneer je beseft dat we allemaal in een film spelen en dat, precies zoals in films, de film van anderen er veel mooier uitziet voor ons dan het in werkelijkheid is. Het wordt hoog tijd dat je de rol die je speelt waardeert en ook de film waar je in mag spelen. Wees de danser die de dans wordt. Dan heb je in ieder geval lol gehad. Uiteindelijk komt het alleen maar neer op hoe je over jezelf denkt. 
Categorieën: Schrijfveerkracht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.