Hoe is de liver rescue detox bevallen?

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Verbluffend genoeg is een van de meest gelezen blogs er eentje die ik schreef over mijn persoonlijke ervaring met een lever detox. In de blog mijn lever mocht 28 dagen op vakantie, beschreef ik hoe deze ervaring voor mij was. Deze detox deed ik naar aanleiding van het boek Liver Rescue. Blijkbaar zijn er maar weinig Nederlandse blogs over. Ik kreeg best wat mailtjes met vragen. Hoe was het mij bevallen? Hoe verging het me na de detox? Daarom schrijf ik deze blog als aanvulling.

In deze blog neem ik je dus mee naar de meest belangrijke inzichten tot nu toe en geef ik tips op basis van mijn persoonlijke ervaring.

Elk mens is uniek

De adviezen en beweringen in het boek vond ik interessant, maar moeilijk te staven. Is dit waar? Waarschijnlijk kreeg ik daardoor ook veel vragen van anderen hierover. Ik besloot het dus voor mezelf te onderzoeken, zoals je in de eerdere blog hebt gelezen.

Ik twijfel er niet aan dat de inhoud van Liver Rescue waardevol is. Het stemt je in ieder geval tot nadenken over wat je jouw lever aandoet. Maar de adviezen in het boek zijn generiek, terwijl het voor elk mens toch weer anders uitwerkt. Ik had bijvoorbeeld beter eerst een paar dagen kunnen detoxen, in plaats van meteen rigoureus 28 dagen. Mijn lichaam kreeg een klap, vooral mijn spierweefsel.

Bij een bezoek aan de osteopaat (kort na de detox) zei hij: ga alsjeblieft weer vlees eten. Jouw lichaam mist nu bouwstoffen en jouw spierweefsel kan dit niet aan. Dit was voor mij de tweede keer dat ik weer begon met vlees eten. Na een aantal jaren vegetarisch te eten, werd ik zo flauw (te weinig ijzer) dat ik gewoon van mijn paard viel tijdens het rijden. Nu, na een tijd veganistisch te hebben geleefd, kon ik niet meer zo goed kickboksen als daarvoor en kreeg ik jicht achtige klachten in mijn onderrug. Mijn lichaam had het dus nodig. Nu ik weer vlees eet is het weg en kan ik weer genieten van het sporten.

Tip 1: neem jouw eigen lichaam en de reacties van jouw lichaam als graadmeter. Kies voor een rustige opbouw en consulteer jouw arts (regulier of alternatief) voordat je start.

Virus kwijt?

Volgens Anthony William (Medical medium, auteur van Liver Rescue), zouden virussen zich schuil houden in de lever. Wanneer je jouw lever belast met vervuiling (toxines, alcohol, vetten, suikers etc.), dan voeden die virussen zich daarmee. Geen voedsel = geen virus meer, stelde William. Dat is wat mij triggerde om de detox te beginnen. Het Epstein Barr virus is een virus waar het grootste deel van de bevolking aan wordt blootgesteld. Ongeveer één op de tien mensen krijgt daar klierkoorts van (Pfeiffer) en een heeeeeel heeel heeel klein percentage krijgt daar lymfeklierkanker van. Die jackpot had ik in 2005: morbus Hodgkin lymfoom, fase 3b.

Ik wist al dat ik eerder Pfeiffer had gehad, dat hadden ze al in mijn bloed gevonden. Waarschijnlijk rond mijn 11e levensjaar. Dus het Epstein Barr virus en ik zijn niet bepaald vriendjes zeg maar. Daarnaast heb ik al vanaf mijn geboorte nog een gebruikelijk virus: herpes. Ik krijg eens in de zoveel tijd een koortslip. Daarnaast ontstonden er tal van auto-immuunziekten in mijn lichaam waar ik je niet mee zal vermoeien.

Mijn hoop was dus om die sluimerende virussen met een grijze zak aan de weg te zetten, op zijn minst geen woonruimte meer te geven in mijn lever. Wat geen huur betaalt, moet er uit! Maar goed, hoe weet je of dat gelukt is? Ik heb geen bloedproeven gedaan om dit te testen. En volgens Williams sluimeren de virussen in de lever; het is niet te meten in het bloed. Ook hier de proef op de som, wat doet mijn lichaam? Ik heb nog steeds koortslippen, al is de frequentie wel minder. Ik zou niet durven stellen dat het door de detox komt, maar relateer het aan een gezondere levensstijl op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak.

Tip 2: Geef jouw geloof en hoop een proef op de som. Geloven doe je wanneer iets niet bewezen is, zeker weten doe je wanneer de ervaring het achteraf bewijst of ontkracht.

De lichaamsgeest

Voeding is maar één element waarmee je jezelf voedt. Inmiddels zijn er tal van (zelfs) wetenschappers die hebben aangetoond dat lichaam en geest in feite één zijn. Het onbewuste werd lange tijd als een onderdeel van het brein gezien, terwijl het onbewuste ook in het lichaam blijkt te zitten. Traumatische ervaringen, stress en opgepotte emoties zorgen voor fysieke problemen.

In mijn geval zorgen bovenstaande factoren voor een onderdrukking van de werking van mijn immuunsysteem. Mijn auto-immuun problemen vlammen op in tijden waarin ik over mijn fysieke én emotionele grenzen ga. Het feit dat virussen impact op mij kunnen hebben, is omdat ik een omgeving heb gecreëerd waarin ze kunnen wonen. Voor de aanpak van de ‘interne woningmarkt‘ heb ik mezelf net zo goed gericht op de emotionele en mentale aspecten. Daarom kan ik bijvoorbeeld met trots zeggen dat zelfs een besmetting met het Corona virus mij er niet onder kreeg. Dat terwijl ik daarvoor niet gevaccineerd ben en ik ‘officieel in de risicogroep hoor’ door mijn behandelingen in het verleden.

Tip 3: voeding zit niet alleen in het fysieke aspect, maar ook in de omgevingsfactoren. Met welke mensen, emoties, omstandigheden voed jij jezelf? En denk eens aan wat je op jouw huid smeert? Een detox kan heel goed zijn, maar als de omgeving vervuilend is, dan heeft het beperkte impact.

Het voertuig

Al lang voordat ik bezig ging met deze detox hield ik me bezig met Human Design. De manier waarop ik ontworpen ben (mijn voertuig), speelt een grote rol in hoe deze detox mij beïnvloedde. Ik ben ontworpen met weinig energie van mezelf (type projector) en ik werd door deze detox gevloerd. Ik heb het afgemaakt op wilskracht (iets wat ik wel in mijn human design heb), maar het duurde voor mij te lang. Daarna ben ik binnen Human Design naar PHS (primary health system) gaan kijken. Dit heeft pas zin als je er wat langer mee bezig bent overigens. Ik kwam er achter dat ik vooral in alle rust moet eten, zonder teveel geluid en gedoe om me heen. Daarnaast kwam ik er achter dat op de plek van het lever (in Human Design) bij mij een van de grote zwakke plekken zit. Hoeveel ik ook detox, het blijft een punt van aandacht voor mij. Mede daarom voelde ik me uitgenodigd om te stoppen met het drinken van alcohol. Ik drink nu sporadisch op een feestje of een uitje en dat doet mij enorm goed!

Tip 4: overweeg eens te kijken naar jouw human design. Het heeft mij geholpen mezelf beter te begrijpen en rekening te kunnen houden met hoe mijn lichaam ontworpen is.

De conclusie

De detox zelf was echt heel zwaar, maar voor mij was het de moeite waard. Niet alleen het beoogde resultaat (virussen weg uit mijn lever) was waardevol, maar vooral de lessen die ik er voor mezelf uit haalde en het ontdekken van wat wel en niet bij mijn lichaam past. Hopelijk heeft deze aanvullende blog jou wat antwoorden gegeven. Veel plezier en succes met het ontdekken van jezelf.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.