De jaargetijden van de vrouw

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Ik begin alvast met een misschien niet zo’n populair standpunt: het zijn de vrouwen die hebben gezorgd voor het uithollen van het begrip vrouw. Of op zijn minst hebben we het zelf toegestaan en deden we er aan mee. Nee vrouwen zijn niet beter dan mannen overigens, we zijn elkaars gelijken maar niet hetzelfde! Het leven van een vrouw (net zoals een man) volgt vier jaargetijden en willen we niet naar de winter.

Bij de beschrijving van de jaargetijden beschrijf ik het archetype vanuit de psychologie, maar ook kort relevante feesten in het paganisme. Dit is de natuurgodsdienst die in deze regio werd geëerbiedigd voordat het Christendom het overnam. In mijn beleving zit er veel wijsheid verborgen in deze stroming, die we tegenwoordig vergeten lijken te zijn. De belangrijkste feesten lijken overigens ook een samenhang te hebben met de Christelijke feestdagen.

De lente

Archetype: het onschuldige meisje

Fysieke ontwikkeling

Wanneer een meisje wordt geboren, is ze vrij en onbevangen. Ze leert ondertussen wat een meisje is en hoe die zich ‘hoort’ te gedragen. Naarmate ze ouder wordt zoekt ze steeds meer de veiligheid van vriendinnen en merkt ze dat jongens anders zijn (over het algemeen). Ze voelt zich hopelijk nog veilig gekoesterd in het warme bad van het gezin en de omgeving waarin ze opgroeit.

Ostara: feest waarbij licht en donker precies in evenwicht zijn, dag en nacht zijn even lang. De godin baart de god.

maart, godin van de vruchtbaarheid eostra

De zomer

Archetype: de verleidster

Emotionele ontwikkeling

In de zomer van haar leven maakt het meisje een transformatie naar een (mooie) jonge vrouw. Het leven is spannend, op een uitdagende en soms prettige manier. Het is tijd om de buitenwereld te ontmoeten met al haar verleidingen. Ze leerde in de overgangsfase van haar moeder hoe ze een vrouw kan zijn en van haar vader hoe een man in haar leven zou mogen zijn. We weten dat er veel jonge vrouwen sneuvelen in deze overgangsfase: ze hebben niet voldoende eigenwaarde en/of kiezen voor de verkeerde verleiding (die ze zelf uiten of in de ander ontmoeten).

Litha: feest op de langste dag van het jaar. De god en de godin komen samen (gemeenschap, trouwen, handfasten).

juni, godin van de lust en liefde freya

De herfst

Archetype: de voedster

Mentale ontwikkeling

De herfst in het leven van de vrouw richt zich op het zorg dragen voor de vruchten uit de eerdere periode. Deze vruchten kunnen kinderen zijn, maar ook creatieve voortbrengselen van haar geest en/of handen. Haar energie richt zich op het voeden en in stand houden van deze vruchten. Net zoals de natuur die haar bladeren laat vallen, kenmerkt deze periode zich aan het einde met loslaten. Met het loslaten van de vruchten van haar bestaan, laat ze dromen en illusies los over wat het leven en haar schoonheid haar konden brengen. Ook staat deze periode voor warmte en gezelligheid, vooral in en rondom huis.

Mabon: dag en nacht zijn weer even lang. Dankfeest voor de laatste oogst. Er wordt wijn gemaakt van de vruchten. De god en de godin tonen hun donkere gezicht.

september, godin van de soevereiniteit eriu

De winter

Archetype: de Crone, wijze vrouw

Spirituele ontwikkeling

En dan komt de winter, het donker. Het is koud buiten en de natuur is hard en kil. Er lijkt niets meer over van de mooie buitenwereld. Een schril contrast met de uitbundige zomer. Maar in die verstilling zoeken mensen steun en gezelschap bij elkaar. Er is rust en stilte. De vrouw is opgedroogd, haar vruchten heeft ze losgelaten. Wat moet ze nu nog? Haar looks heeft ze niet meer, maar haar wijsheid wel. Een crone is een oude wijze vrouw, maar niet verrassend betekent het in het Engels ook heks. De functie van de wijze vrouw is verloren gegaan. De vrouwen die wisten hoe ze anderen konden helen met kruiden of konden helpen door mentale en spirituele steun te bieden werden verketterd tot heksen. Met de komst van de moderne gewoonten werd de vrouw stopgezet in de herfst en nutteloos in de winter.

Yule: feest van de langste nacht. Terugkeer van de zon, het mannelijke. Tijd van conceptie in de natuur en de psyche.

december, godin van de genezing brigid (vanaf februari)

De uitholling

Een groot aantal vrouwen hebben zichzelf laten reduceren tot de eerste drie jaargetijden: onschuldig, verleidelijk of moeke / onvruchtbare vrouw. We hebben maar weinig rolmodellen die ons inspireren tot de winter van ons leven. De vrouw die bleef hangen in de lente laat een kinderlijke afhankelijkheid zien. De vrouw die bleef hangen in de zomer zoekt oneindig naar jeugdigheid en schoonheid om aantrekkelijk te blijven. De vrouw die in de herfst bleef hangen is zichzelf volledig kwijt geraakt na het lege nest of heeft verdriet over wat ze niet kon baren. Maar ook kunnen we ons richten op het mannelijke: verharden, presteren en perfectionisme. Wij allen dragen het potentieel van de wijze crone in ons, zodra we ons aan de seizoenen overgeven. De genezing van de godin Brigid komt ook pas ná de winter, in februari. Je mag dus de moed hebben om er doorheen te gaan.

Ben je ergens blijven hangen en zoek je naar handvatten om de heling in jezelf te vinden? Neem gerust contact met ons op.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.