Bevroren in PTSS

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Ik loop de foyer van Ruitersportcentrum Seurenheide in Well in en tref daar degene die vandaag ReflAction gaat doen: het paard als spiegel gebruiken. Aan de buitenkant zou je zo niets aan haar kunnen zien. Je ziet niet dat ze vreselijke dingen heeft meegemaakt, levensbedreigend zelfs. Het beroep van politie-agent gaat niet altijd over rozen. Ze leeft dapper door, maar ze blijft geplaagd door trauma.

Ze vertelt vooraf kort wat over haar trauma. En ik hoor in haar taal precies waar ze is blijven steken: “Ik snap nog steeds niet dat ik toen niets deed, dat past niet bij mij.” Daar zit het! Inmiddels werk ik al jaren met getraumatiseerde mensen en ik weet vanuit mijn opleidingen dat deze zin cruciaal is. Ze deed iets wat niet bij haar zelfbeeld paste. Daar blijft haar bewustzijn bevroren in de tijd en draait rondjes van herinneringen af als een op hol geslagen draaimolen.

Herbeleven is onnodige marteling

Ze heeft haar trauma al herhaaldelijk in gesprekken met professionals moeten herbeleven, in mijn ogen een onnodige marteling. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat ‘er over praten’ het vaak niets oplost of erger maakt. En terwijl ik naar haar kijk zie ik de spanning al behoorlijk opbouwen: ze is namelijk ook bang voor paarden. Een beetje gemeen misschien, maar precies wat er nu nodig is. De stressrespons triggeren waar ze in is blijven hangen.

Ze werkt met een lief fijngevoelige paard van een kleiner formaat (poeh wat is die groot verzuchtte ze eerder nog in de kantine). Instructrice en coach Sanne begeleid haar in het contact leggen en geeft haar aanwijzingen hoe ze het dier van zo’n 400 kilo in beweging kan zetten zonder het aan te raken of dwang te gebruiken. Ik observeer vanaf de zijlijn.

Geen reactie, hoe kan dat?

Het paard reageert niet, helemaal niet! Gaat in de hoek staan met zijn hoofd van haar afgewend. Ze blijft vragen, maar er gebeurd niets. De frustratie gaat zich opbouwen. Tot het moment dat er achter begint te komen dat ze haar kracht en lichaamstaal ECHT moet gaan inzetten om beweging in de zaak te brengen. Sanne brengt haar in de juiste positie…en daar gaat het paard lopen.

Ruimte innemen

Haar energie blijft laag en voorzichtig en dat voelt het paard. Sanne en ik voelen en zien dit ook, we wisselen een blik van verstandhouding. Het is onze unieke wisselwerking die er voor gaat zorgen dat onze cliënt straks het maximale effect gaat ervaren. Maar we zijn er nog niet en zoeken naar hulpmiddelen om haar te coachen naar wat we voor ogen hebben.

Wanneer ze moet leren haar ruimte in te nemen t.o.v. het dier laat het paard weer nauwelijks een reactie zien. Loop er naar toe alsof je het meent, anders krijg je geen reactie, roep ik nog!!! Het blijft een herhaling van zetten. Tot Sanne haar instructievaardigheden en coachvaardigheden maximaal met elkaar combineert: ga maar gooien met de leadrope (touw in de handen), dan ga je het effect eerst zien. Daarna leg ik mijn handen op haar rug en arm en loop met haar richting het paard. Om haar te laten voelen wat de lichaamstaal is wanneer je het echt meent. De reactie van het paard is er nu wel. Later doet ze het nog alleen, met succes.

YouTube player

Niet te beschrijven dat gevoel!

Woorden doen geen recht aan wat er gebeurde, wat ze voelde. Het is hier moeilijk te omschrijven. En dat is meteen de kracht. Je kan je hier niet uitdenken of praten, maar alleen maar voelen en DOEN. Zichtbaar ontroerd bespreekt ze met ons de sessie na. Ze is enorm onder de indruk van wat er net allemaal gebeurde vooral dat ze echt heeft gevoeld wat het verschil is. De dooi is ingezet en het krachtige deel van haar is zojuist na een lange winterslaap ontwaakt in het hier-en-nu.

Dit verhaal werd met toestemming van Jolanda over vermelding van haar naam en beroep gedaan. Lange tijd schaamde ze zich hiervoor, maar nu heeft ze de kracht om hier openheid aan te geven. “Hoe meer mensen geholpen worden, hoe beter!”, schrijft ze.

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV was ingedeeld bij de angststoornissen. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. Bron: Wikipedia

Categorieën: Schrijfveerkracht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.