ReflAction

Ervaringsgericht leren – Het paard als spiegel

In samenwerking met 

Van proberen kan je leren! Maar wat als je in een situatie bent waarin je niet kan of durft te proberen? Als het gaat om samenwerken, doelen behalen of leidinggeven, dan behaal je met proberen niet altijd meteen het resultaat wat je wilt. Maar ook in de persoonlijke sfeer kan het best zijn dat je iets graag wilt, maar niet durft. Meestal heb je het niet in één keer goed en met paarden hoeft dat ook niet. Een paard spiegelt alleen in het moment zelf. Doe je het een paar minuten later anders, dan reageert het paard ook anders. Vandaar de term ReflAction: de spiegel in het moment gebruiken om het effect van jouw acties uit te proberen en bij te sturen.

Een paard is niet bezig met wat er op jouw visitekaartje hebt staan en wil verder ook niets van je. Het reageert wel op leiderschap en non-verbale communicatie, omdat het in de natuur ook zo werkt. Dit geeft je juist de mogelijkheid om door barrières heen te breken.

Instructeur en coach Sanne (of haar collega’s Esmée en Simone) van Ruitersportcentrum Seurenheide in Well, werkt samen met één van de coaches van Drijfveerkracht in een sessie met jou of jouw team/organisatie.

Deze methode is geschikt voor individuele coaching en het werken in groepen. In principe is ReflAction geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in zichzelf ontwikkelen. Je hoeft niets van paarden te kennen om aan ReflAction deel te nemen. Je hoeft het paard niet aan te raken als je dat niet wilt. Je moet fysiek wel in staat zijn om een uur te staan en lopen (langzaam tot gematigd tempo).

Je werkt met een los paard in een afgezet gebied van 15 bij 15 meter. Met een combinatie van hulpen kan je het paard laten doen wat jij aangeeft: lopen, stoppen, van richting veranderen, versnellen. Je wordt hierbij ondersteunt door een ervaren instructeur die tevens is opgeleid als coach. De manier waarop jij met het paard werkt wordt gekoppeld aan het doel. Bijvoorbeeld: jouw doel in een persoonlijke coaching sessie, theorie over leiderschap (een tot meerdere sessies), teamdoelen, feedback op elkaar geven in een gezamenlijke sessie, assessments voor functies waarin leiderschap gewenst is. Er wordt naderhand een profiel opgesteld die de coach van Drijfveerkracht met je bespreekt.

Doorgaans bieden wij ReflAction aan als onderdeel van een coachtraject of de opleiding emotionele weerbaarheid. Dan is het een vast onderdeel van het coachplan of opleidingscurriculum.

Soms willen mensen dit los volgen, dan behandelen we het nog steeds als een coaching: met een bijeenkomst ervoor en er na. Neem contact met ons op, zodat we een vrijblijvende intake met je kunnen plannen.

ReflAction wordt in onze vrijwillige online evaluaties beoordeeld met een rapportcijfer 9! 100% geeft aan dat het van toegevoegde waarde was in de coaching of opleiding.

“Een paard leerde mij in een uur meer dan therapie in jaren.”

De sessies zijn verrassend en indrukwekkend. Het stelt de deelnemer in staat om op een veel snellere wijze te werken aan persoonlijke en/of zakelijke doelen. Het leren gaat gepaard met plezier, uitdaging en de kans om in het moment meteen het effect van de acties te ervaren. Wat geleerd wordt kan meteen worden toegepast in de dagelijkse praktijk.

Review

Jeroen beoordeelde de sessie ReflAction (als onderdeel van zijn coachtraject) met een rapportcijfer 10!

Door het gevolgde coaching traject bij Eliane heb ik handvatten gekregen die ik in de praktijk kan gebruiken en waar ik direct resultaat van zie. Eliane en Sanne hebben mij middels de ReflAction sessie met een paard een ervaring gegeven waar ik nog vaak aan terug zal denken, hoe mooi is het als je met kleine dingen iets groots kunt sturen.

Specifiek over het werken met het paard schreef hij:

Ik heb niks met of tegen paarden, maar dit was wel bijzonder. Hoe het paard op mij reageerde en hoe rustig ik aan het eind van de sessie naast het paard kon staan was voor mij een geweldige ervaring!