Op deze manier stuitert persoonlijke tegenslag van je af

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Ben jij iemand die altijd uitgaat van een doomscenario? Of verwacht je dat het allemaal weer goed gaat komen? Het grootste gedeelte van de mensen valt tussen deze twee uitersten. Toch zitten er voordelen aan het vasthouden van een optimistische kijk op uitdagingen. Optimisten vertonen meer veerkracht in stressvolle situaties en hebben een lager risico op het ontwikkelen van psychische klachten. Ongeveer 25% van de optimistische aanleg van mensen is gebaseerd op een genetische aanleg. Met andere woorden: optimisme is voor een deel erfelijk. Dat is goed nieuws voor mij, want mijn vader heeft op zijn grafsteen “De eeuwige optimist” staan. Hij ging er vanuit dat de zon altijd zou schijnen wanneer hij naar buiten ging, waardoor het kleinste straaltje zonlicht hem al een enthousiaste reactie ontlokte. Kijk, daar is de zon!

Het is geen vrijwaring

Optimisme is geen vrijwaring voor de nare dingen die mogelijk op jouw pad komen. Het is ook geen naïviteit, waarbij er een onrealistische verwachting is (die auto repareert zichzelf wel). Het gaat om jouw verwachting en dat deze het hoogst haalbare weerspiegelt (ik verwacht dat de auto snel wordt gerepareerd en misschien zelfs wel beter gaat lopen dan voorheen).

Het geloof te leven in de beste van alle mogelijke werelden

Optimum (Latijns)

De kracht zit in de verwachting, want hiermee filter je informatie die dit gaat bevestigen. Wanneer je verwacht dat de auto niet gerepareerd kan worden, zal jouw brein zoeken naar alle informatie die dit bevestigd. Zie je nou wel, dit komt niet meer goed! Wanneer je verwacht dat er altijd wel een oplossing is, zoekt jouw brein naar mogelijk andere oplossingen waaraan je nog niet hebt gedacht. En dat is een verdomd handige houding om te hebben bij tegenslag. Zie je nou wel, ik heb toch een oplossing gevonden!

Probeer dit eens uit: de ultieme verwachting

  • Gebruik dit wanneer er iets gebeurd wat je moeilijk vindt
  • Stop en pauzeer even: wat is eigenlijk jouw verwachting van de uitkomst
  • Fantaseer nu de meest optimale uitkomst
  • Doe alsof deze uitkomst gegarandeerd is

Al zou de uitkomst niet het meest optimale zijn, je hebt je op zijn minst een stuk beter gevoeld bij het aangaan van de uitdaging. En misschien heb je zelfs een andere aanpak gebruikt?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.