Moeilijk doen in persoonlijke ontwikkeling is makkelijk!

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Bijna iedereen heeft wel eens stappen gezet op het pad dat persoonlijke ontwikkeling heet. Maar het levert ook stress op. Wat moet ik kiezen, wie heeft de juiste antwoorden? In deze blog willen we je wat tips geven over wat er allemaal onder persoonlijke ontwikkeling wordt verstaan. Maar ook willen we je helpen bij het kiezen wat op dit moment bij jouw pad past.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Heb je een paar uur? Dan kun je op verschillende social media talloze blog, vlogs en verhalen volgen van mensen die actief zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Voor je het weet scrol je gedachteloos langs alle inhoud en heb je een oneindige hoeveelheid aan trainingen, boeken, inspirators, coaches en methodes langs zien komen.

Het kon makkelijk lijken, maar werd ineens moeilijker. Het is niet gek als een mens dan keuzestress gaat ervaren. Geef het brein meer dan drie tot vijf opties en het is geneigd helemaal geen keuze meer te maken. Dus doe je misschien niets of blijf je in twijfel hangen?

Het bloemmodel

Wij hebben dit bloemmodel gemaakt als metafoor voor de persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je kijkt naar de groei en ontwikkeling van een bloem, dan is er tijd nodig om tot volledige bloei te komen. De bloem vormt zich vanuit de knop en ontvouwt zich blaadje voor blaadje. Op elk afzonderlijk blad zie je een pijler van persoonlijke ontwikkeling. Je kunt deze afbeelding uitprinten en eens met cijfers aangeven hoe ver je al bent per blad. Zo wordt ook duidelijker wat je precies zoekt.

Het bloemmodel voor persoonlijke ontwikkeling

Fasen in persoonlijke ontwikkeling

Onbekend

De dag dat je het zaadje plant, is niet de dag dat je de vruchten eet.

De weg van zelfontwikkeling heeft ook bepaalde fasen, zoals deze quote mooi verwoord.

Het zaadje planten

Een van de grootste valkuilen van iets willen bereiken op het gebied van persoonlijke (professionele) ontwikkeling, is dat je denkt dat het niet voor je werkt. Je ziet niet snel genoeg resultaat, dus stop je er mee. In de afbeelding hieronder, zie je dat de ontwikkeling bepaalde fasen volgt: Je plant het zaadje: je hebt een idee, wens, droom of doel. Je begint er over met anderen te spreken of zoekt informatie die je kan helpen. Dit is de eerst stap, wanneer je naar buiten brengt wat er van binnen leeft. Met de eerste stap die je zet plant je het zaadje voor de rest van het proces. Dit is nog pril. Je hebt misschien nog geen idee wat voor een bloem het gaat worden. Het zaadje heeft aandacht nodig en natuurlijk een goede bodem waarin het kan kiemen. Tip: blijf kleine stapjes zetten om het zaadje te laten ontkiemen.

Voorzichtige groei koesteren

Er begint wat uit de grond te schieten, maar de bloem is nog niet zichtbaar. Wat er groeit is nu blootgesteld aan de buitenwereld. Dat kan heel kwetsbaar aanvoelen. Het resultaat is er nog niet (helemaal). Met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste hulp wordt de stengel steeds sterker en begint de knop te komen. Tip: in deze fase wil je lief zijn voor jouw lerende zelf. Verwacht niet teveel tegelijk en koester jezelf en hetgeen je aan het ontplooien bent. Verander, bij tegenslag niet het doel, maar het plan!

De vruchten plukken

Wanneer de bloem zich gaat ontvouwen, dan is het tijd om te genieten! Je plukt letterlijk de vruchten van de voorgaande fasen. Toch ontvouwt die bloem misschien niet in één keer. Wanneer de knop zich begint te openen, wil je nog steeds energie blijven geven aan dat proces. En wanneer de bloem open is, blijf je natuurlijk water geven. Je wilt voorkomen dat de bloem verwelkt. Tip: waardeer elk blaadje op zichzelf, want misschien heb je al de neiging om door te willen gaan naar het volgende. Je mist dan de schoonheid van wat je al hebt bereikt en doet jezelf tekort door de aandacht meteen te verleggen.

Voor je het weet staat er een veld vol prachtige bloemen, maar het begon met het eerste zaadje. Je kunt deze afbeelding downloaden om op te schrijven welke onderdelen van de persoonlijke ontwikkeling in welke fase zijn.

Ontwikkeling in persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is heel persoonlijk

Als laatste willen we onderstrepen dat het proces van persoonlijke groei per mens enorm verschilt. De behoeften, methoden, tijd in het leven en successen zijn voor ieder anders. Jezelf met anderen vergelijken is verspilde tijd. Je kunt anderen echter wel inzetten om van te leren. Wat deden zij wat voor hen werkte? Door te luisteren naar hun ervaringen kan je zelf bepalen of dat bij je past. Ze kunnen je ook tippen welke professionals en instellingen goed zijn bevallen.


We maken het makkelijk voor je

Een goede professional helpt je altijd bij het maken van een keuze. Wil je onze hulp? Neem dan contact op voor een vrijblijvende persoonlijke afspraak.

Onze meest gekozen opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.