Hoe vind jij nu gratis jouw passie in de loopbaan?

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Het is belangrijk om je passie te volgen. Althans dat vinden veel mensen, zeker als het gaat om hun loopbaan. Want als je doet wat je leuk vindt, dan haal je daar de vervulling uit die je zoekt. Toch beperkt passie jouw loopbaan net zozeer als het helpt. Daarnaast kost het vaak geld, tijd en energie om een passie te vinden waarvoor je wordt betaald. In deze blog leggen we uit hoe jij jouw passie zelf kunt vinden, zonder dat je het je wat kost.

Wat is een loopbaan nu eigenlijk?

De loopbaan is een onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling van een mens. Een loopbaan is de opeenvolgende maatschappelijke posities die een persoon heeft. De maatschappelijke positie is meer dan alleen een beroep. Zo heb je dus ook al een loopbaan wanneer je naar school gaat (student) of als je thuis blijft om voor de kinderen te zorgen (fulltime moeder of vader). De woorden beroep en loopbaan verwarren dus, terwijl ze twee verschillende dingen zijn.

two woman chatting
Een loopbaan is meer dan een beroep, foto via Pexels.com

Een hobby is iets anders dan een beroep

Een gebied waar we onze passie in kwijt kunnen is de vrijetijdsbesteding. Lekker creatief bezig zijn, sporten, lezen of iets voor een ander betekenen. Misschien sta je al in vuur en vlam voor iets, maar daar word je niet voor betaald. Een beroep is een maatschappelijke positie waar je iets doet en daarvoor betaald wordt. Voor een beroep heb je doorgaans opleiding en werkervaring nodig. De betaling moet ook voldoende zijn om van te kunnen leven en is in Nederland gebonden aan het minimumloon.

Het gebeurt vaak dat mensen hun passie vinden in een vrijetijdsbesteding en daar hun beroep van willen maken. De vraag is alleen of ze daarvoor betaald worden? Het starten van bijvoorbeeld een bedrijf of nieuwe opleiding vanuit passie, garandeert niet meteen een vaste stroom van inkomsten. Het kost je vaak meer dan dat het oplevert. Tip: houd de vrijetijdsbesteding eerst maar eens voor wat het is. Wanneer je overweegt om dit als zelfstandig ondernemer of als beroep te gaan doen, onderzoek dan eerst wat de baankansen zijn en hoeveel er gemiddeld in wordt verdiend.

De passievalkuil

Het zoeken naar passie kan een valkuil worden in jouw loopbaan. Zeker wanneer je verwacht dat je een beroep moet gaan vinden waar je passie voor voelt. Ben jij wel eens gepassioneerd geworden van iets dat je nog nooit hebt meegemaakt? Waarschijnlijk niet. Je kunt bijvoorbeeld ook niet echt verliefd worden op een fictief personage in een boek.

opened book on white cloth near dandelion flowers
De personen in een boek zijn niet echt en praten niet terug, foto via Pexels.com

Als het dus gaat om jouw passie vinden, dan kun je er van alles over bedenken. Maar het denken is niet echt. Je weet niet of die droombaan ook echt zo tof gaat worden. Misschien doe je wel heel andere werkzaamheden in het echt of valt de beloning tegen. Omdat je deze facetten nooit allemaal kunt bedenken (tenzij je de toekomst kunt voorspellen) wil je dus gaan ervaren. Pas als je iets meemaakt, kun je bepalen of je er echt passie bij voelt.

Ervaren leidt tot passie

Een van de meest gestelde vragen aan ons als (loopbaan)coach:

Kun je me helpen mijn passie te vinden?

Cliënt

Er zijn dus twee belangrijke zaken waarmee de zoektocht naar passie jouw loopbaan om zeep kan helpen:

  • Je verwart de passie van een vrijetijdsbesteding met een beroep. Het eerste levert je passie op en kost je doorgaans geld. Het tweede kan mogelijk passie opleveren, maar levert in ieder geval geld op. Van dat geld kun je ook dingen doen waar je passie voor voelt.
  • Je wacht tot je passie voelt voordat je stappen neemt in de loopbaan. Je hebt al een loopbaan en je hoeft niet op passie te wachten om te blijven lopen. Sterker nog als je loopt, vindt de passie je misschien vanzelf.

Deel jouw zoektocht op in fasen:

  • Oriënteren: in deze fase ben je aan het ervaren, experimenteren, uitproberen. Je praat met anderen en zoekt in jouw netwerk naar mensen die jou kunnen helpen bij jouw zoektocht.
  • Inventariseren: wanneer je iets hebt gevonden wat je leuk vindt, onderzoek je wat de baankansen zijn.
  • Manifesteren: je gaat solliciteren of een opleiding doen om te komen waar je wilt zijn.

Het is volledig gratis om nieuwe dingen te ervaren en je kunt dat ook onmiddellijk gaan doen. Tip: gebruik jouw netwerk. Zoek mensen die het beroep al uitvoeren en vraag ze om hun beleving, advies of een dagje meelopen.


Wil je hulp en ondersteuning van ons om te bepalen wat bij jou past, wat de baankansen zijn of als stok achter de deur? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Of je kunt deelnemen aan onze opleiding loopbaankeuzes maken.

Categorieën: Pokon voor potentieel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.