Coaching

informatie over

Een coachtraject

Coaching is een kortdurende interventie die personen helpt om doelen te bereiken. De coach helpt jou bij en het vinden van oplossingen die bij jou passen en verbindt je met hulpbronnen om jouw doel te bereiken.

Drijfveerkracht is aangesloten bij de NOBCO.

Veelgestelde vragen

Het is niet altijd (meteen) duidelijk wat coaching is en wat je ervan mag verwachten. Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen over coaching van particulieren én mensen die via de werkgever werden gestuurd.

Coachcliënt, anoniem (vrouw)

Na een aantal jaren van onvrede, onrust en tegen muren oplopen met een lichaam dat niet meer van mezelf voelde, is er een wereld voor me open gegaan van acceptatie en rust. Met nieuw vertrouwen in mijn relatie. Had ik veel eerder moeten doen!
Het is soms even puzzelen, maar we komen er samen wel uit!

Type vragen

In principe kan je met elke vraag bij een coach terecht. In deze blog lees je wat er allemaal onder persoonlijke ontwikkeling valt, maar ook voor loopbaanvraagstukken kun je bij ons terecht. Soms leent jouw vraag zich beter voor therapie, dat kan de coach dan aangeven.

We werken daarom altijd met een vrijblijvende intake, waarin we kunnen bepalend wat wenselijk en passend is.

Verschil met psycholoog

Een psycholoog heeft een universitaire studie psychologie gedaan, coaching is een vrij beroep. Coaching richt zich op de korte termijn en verbindt je met concrete adviezen aan jouw doelen. We coachen regelmatig mensen voor wie psychotherapie of gesprekken met een praktijkondersteuner niet voldoende hielpen. Ook wij behandelen bijvoorbeeld angst en paniekstoornissen, burn-out, depressie en andere zaken waarvoor je naar een psycholoog gaat. Wij kunnen eventueel met andere behandelaars samenwerken, wanneer jij daar toestemming voor geeft.

De kosten

Voor elk budget is er wel een oplossing. Daarom doe ik altijd eerst een gratis en vrijblijvende intake. Je ontvangt dan een actieplan waarin het aantal sessies en de investering staat vermeld. Dan kan je beslissen of dit binnen jouw budget en wensen past.

Coaching wordt niet vergoed. Wanneer je hulp wilt hebben die vergoed is kun je beter een doorverwijzing vragen naar een praktijkondersteuner van de huisarts (POH) of iets in de alternatieve geneeswijze zoeken.

De duur

Het kan zo lang duren als jij zelf wilt. Het hangt samen met jouw omstandigheden, het doel dat je stelt en het budget dat je kunt besteden. Ons uitgangspunt is dat er gemiddeld zes sessies worden gedaan. Dit wordt verder uitgewerkt in een actieplan. Hoe lang er tussen de sessies zit bepaal je zelf, maar we adviseren ongeveer twee weken.

Bij de afronding van het coachtraject evalueren we of het doel is behaald. Sommige cliënten kiezen ervoor om daarna een opleiding te volgen of om eens in de zoveel tijd terug te komen om te sparren.

De leeftijd

In principe coachen wij alle leeftijden, soms ook kinderen. Elke leeftijd geeft zijn eigen uitdagingen en die lenen zich prima voor coaching.

Bij kinderen en jong volwassenen onder de 18 jaar willen we graag de ouder betrekken. Het kind heeft daarin natuurlijk ook zelf een stem. Wanneer deze het prettig vindt, kan en mag een ouder aansluiten. Toch is alleen komen nog steeds het meest wenselijk.

Lees hier ook de blog over de rol van de ouder bij coaching van een kind.

Via de werkgever

Eigenlijk is er dan niets anders dan een regulier coachingstraject, alleen betaalt jouw baas de facturen. De sessies zijn vertrouwelijk, de inhoud wordt niet met jouw baas gedeeld (behalve op jouw verzoek).

Na afronding wordt er wel een eindverslag gemaakt waarin het traject op hoofdlijnen wordt beschreven. Dit wordt eerst aan jou voorgelegd ter goedkeuring.

De voorbreiding van coaching

Het intakegesprek

Wanneer je interesse hebt in coaching, kan je contact leggen om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvende intake. Het is belangrijk voor de coach dat we goed kunnen inschatten wat jouw omstandigheden zijn en waar je hulp bij wilt.

Een intakegesprek duurt gemiddeld een uur. In dit uur doorlopen we een aantal vragen die ingaan op jouw achtergrond, jouw familie, eventuele medische problemen, belangrijke momenten in jouw leven en waar je aan wilt werken. Je krijgt ook ruimte om vragen te stellen. Nog belangrijker is dat je kan bepalen of er een ‘klik’, dat is belangrijk wanneer je in vertrouwen met elkaar wilt werken.

Wanneer een van ons niet de juiste persoon is om je te helpen dan helpen we je graag zoeken om de juiste persoon te vinden.

Wanneer je de onderstaande voorbereiding hebt ingevuld zoeken wij direct contact om een intake te plannen.

Wat onze cliënten zeggen

Waar je ook woont, je kunt persoonlijk of online een coachingstraject volgen. Dit is wat enkele cliënten erover zeggen.

Anoniem

brabant

Coaching heeft voor mij betekent dat je in een kort traject een schat aan inzichten en handvatten genereert. Ik heb het coaching proces ervaren als een verrijking. Ik ben me meer bewust geworden van wie ik ben en hoe ik acteer, maar ook van mijn omgeving en hoe ik me op positieve en constructieve wijze kan en mag positioneren. Ik denk dat het voor iedereen een prachtige ervaring is om met behulp van een deskundige coach een kijkje naar binnen te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat je daar een gelukkiger en ook een mooier mens van wordt.

Annemiek

limburg

Ik heb al met diverse coaches gewerkt. Eliane is praktisch en down to earth. Geen poespas, maar geeft praktische handvaten die je direct kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Josh

Flevoland

Eliane luistert heel goed naar je en probeert je de antwoorden zelf te laten vormen. Door de juiste vragen te stellen weet ze je aan het denken te zetten en dat is precies wat ik in elk geval nodig had. Bewust worden van emoties en daar mee om gaan en naar handelen zijn erg belangrijke dingen die ik heb meegekregen!