Verkeerd verbonden

Gepubliceerd door Eliane Reehuis op

Ik weet nog hoe het voelde, de ouderwetse draaischijf van een telefoon. Het geluid waarmee je het cijfer activeert (tsssjikkk) en hoe de schijf weer terugdraait (trrrrrr). In de jaren 80 had je zelfs telefoonnummers met nog maar vijf cijfers. En wachtte je na het draaien op de holle klanken in de grote hoorn.

Ouderwets swipen

Mensen waren veel meer thuis en namen bijna altijd op. Te meer omdat er in die tijd nog geen nummermelding was. Ze verwachtte dat wanneer er werd gebeld dat het niet lastig zou zijn maar van belang. Je kon door het dikke telefoonboek bladeren en met je vinger over de dunne papier aan de binnenzijde langs de achternamen glijden. Dat was nog eens swipen! En van de meest belangrijke mensen wist je het nummer uit jouw hoofd.

Leuker kunnen we het niet maken

Nu zou je denken dat, met de komst van technologie, onze wijze van verbinden beter is geworden. Maar helaas, het lijkt een beetje op wat de Belastingdienst roept: leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel. Sterker nog, met gemak van verbinden komt een stuk chaos en oppervlakkigheid. Met alle duizende manieren van verbinden, raken we juist kwijt waarvoor het bestemd is: elkaar. En als dat gebeurt dan heeft dat een grote impact.


Bezet toon: mensen zijn zo druk met hun leven dat je ze niet kunt bereiken.

Geen gehoor: mensen checken uit, zijn er niet. Verliezen zichzelf in werk en verslavingen.

Dure rekening: aan de mensen die je wel te woord kunnen en willen staan betaal je een dure rekening.


Tekening: Eliane Reehuis

Verbinden leer je van jouw ouders

Als het gaat om verbinden, dan leren we dat van onze ouders. Net zoals mijn papa of mama mij lieten zien hoe ik moest telefoneren. Maar wat nou als de ouders het zelf niet meer weten, wat leren de kinderen dan? Dit gaat van kwaad tot erger! We nemen onze stijl van verbinden mee in de relaties in het volwassen leven. Hoe we met bazen, vrienden en vooral geliefden omgaan. En daar raken we vaak ‘verkeerd verbonden’. Je denkt dat je de juiste belt, maar hebt iemand anders aan de lijn. Niet de persoon die je nodig hebt. Ruzies in relaties zijn bijvoorbeeld in 99% van de gevallen te herleiden naar een onveilige hechtingsstijl.

Het goede nieuws is dat we nog wel kunnen leren om een goede verbinding te leggen. Het kost alleen wat moeite… Ik kan het weten.

The only way out… is in ❤



0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.