Dieren gaan beter met stress om

Gepubliceerd door eliane Google op

We denken altijd wel dat wel dat we een stuk meer ontwikkeld zijn dan dieren. En op sommige vlakken is dat ook zo. Het cognitieve gedeelte van ons brein zorgt ervoor dat we, anders dan dieren, onze omgeving intensief kunnen beïnvloeden. Maar als het gaat om stress dan kunnen we nog wat van dieren leren.

De natuur is hard! Overleven is niet altijd gemakkelijk en daarom hebben dieren en mensen drie reacties op angst:

  • Vechten (fight)
  • Vluchten (flight)
  • Bevriezen (freeze)
Je slaat bijvoorbeeld instinctief van je af wanneer iemand je van je tas probeert te beroven, je springt weg voor een auto die je niet hebt gezien of je houd je klein en stil bij inbrekers in je huis. De beslissing over wat je gaat doen is geen bewuste. Je hebt geen tijd en jouw onbewuste maakt de instinctieve reactie om er voor te zorgen dat jij overleeft. En wat doen dieren daarna precies anders? Wanneer ze geconfronteerd worden met een bedreigende / angstige situatie, dan nemen ze daarna de tijd om daarvan te herstellen. Ze trekken zich terug op een rustige, veilige plek tot het lichaam weer optimaal kan functioneren. 
Maar ik kom niet dagelijks in een bedreigende angstige situatie denk je misschien? Dat klopt, maar bij de moderne mens ontstaan steeds meer angsten die niet levensbedreigend zijn maar wel zo heftig worden ervaren:
  • De angst om afgewezen te worden
  • De angst om te falen
  • De angst om niet goed genoeg te zijn
  • De angst om alleen te zijn
We reageren in feite nog steeds alsof we moeten overleven: we gaan het gevecht aan en proberen om iets te doen dat voorkomt dat onze angst werkelijkheid wordt (fight), we gaan situaties vermijden (flight) waarin we met onze angst geconfronteerd zouden kunnen worden of we doen helemaal niets (freeze), behalve ons verschrikkelijk voelen. Het enige wat we niet doen is onszelf de tijd geven om te herstellen. 
Ben je bang? Heb je gevochten, gevlucht of bevroren? Zorg dat je daarna de tijd neemt om te herstellen. Wanneer je dat niet doet, heb je een grote kans dat je in een burn-out beland. De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, gevoel van falen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen. Daarnaast zijn er ook pijnklachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn. Mensen met een burn-out wachten vaak pas tot dit moment met het vragen om hulp, vaak is er een gevoel van schaamte en falen.(bron klachten/symptonen: GGZ)
Misschien is deze Oosters gezegde wel het meest treffend: mediteer 20 minuten per dag, behalve als je het druk hebt, mediteer dan een uur.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.